dr Andrzej Gierszewski
Muzeum Gdańska
Data publikacji 10:12
Sekrety dawnej gdańskiej kuchni świątecznej. Spotkanie w Muzeum Gdańska
1 grudnia 2022 roku w Ratuszu Głównego Miasta w ramach projektu Czwartki w Muzeum Gdańska odbędzie się spotkanie z Aleksandrą Kucharską i Katarzyną Fiszer, autorkami książki „Smaki Gdańska”. Podczas otwartej prelekcji przybliżone zostaną arkana kuchni świątecznej i najciekawsze przepisy kulinarne związane z celebracją Świąt Bożego Narodzenia.
– Podczas kolejnego spotkania poświęconego książce „Smaki Gdańska” opowiemy o świątecznej kuchni w dawnym Gdańsku. Przybliżymy najciekawsze receptury z XIX-wiecznej "Gdańskiej książki kucharskiej", porównamy je ze współczesnymi przepisami oraz omówimy podobieństwa i różnice w przygotowywaniu świątecznego jedzenia w wieku XVIII, XIX i teraz – mówi Aleksandra Kucharska, współautorka książki. – Serdecznie zapraszamy na spotkanie i mamy nadzieję, że dzięki niemu oraz wskazówkach kulinarnych, które specjalnie wybrałyśmy i przygotowałyśmy, nadchodzące spotkanie wigilijne w rodzinnym gronie zaskoczy mile wszystkich domowników.
Po prelekcji będzie można nabyć publikację „Smaki Gdańska”. Książka powstała w wyniku połączenia zamiłowania do jedzenia, historii i piękna. Z pasji obydwu autorek do odtwarzania potraw z dawnych przepisów jak i uwieczniania ich w kadrach nawiązujących do dawnych obrazów. Publikacja jest albumem kulinarnym, który zawiera ponad sto przepisów przetłumaczonych, przeliczonych i opracowanych tak by można je było wykonać we współczesnej kuchni.
Limit miejsc na spotkaniu wynosi 100 osób. Nie jest ono objęte wymogiem rezerwacji miejsc.
Sekrety dawnej gdańskiej kuchni świątecznej. Czwartki w Muzeum Gdańska (116)
- Kiedy: 1 grudnia 2022 (czwartek), godz. 17.00-18.00
- Gdzie: Ratusz Głównego Miasta, Wielka Sala Wety, ul. Długa 46/47
- Limit miejsc: 100 os.
- Rezerwacja: brak
- Cena publikacji: 100,00 zł / płatność gotówką
Dodatkowe informacje / biogramy
- Tytuł: "Smaki Gdańska odtworzone na podstawie XIX-wiecznej „Gdańskiej książki kucharskiej” w nowej odsłonie opisały i zilustrowały Aleksandra Kucharska i Katarzyna Fiszer ku uciesze kolejnych pokoleń smakoszy"
- Wydawnictwo: Bernardinum / Pelplin
- Ilość stron: 256
Autorki
Katarzyna Fiszer – fotograf i stylistka, założycielka firmy Food&Light. Specjalizuje się w fotografii produktowej i kulinarnej, uczy fotografii reklamowej.
Aleksandra Kucharska – muzealniczka pracująca w Muzeum Morskim, rekonstruktorka historyczna w grupie Garnizon Gdańsk, kucharka-amatorka, pasjonatka dawnej kuchni.